DADDY-O XXL
Een idee komt vaak voort uit een droom. En wanneer je wilt voorkomen dat zo’n droom traditiegetrouw tot bedrog verwordt, haal je jezelf een heleboel gedoe op de hals. Het idee ontstond in de zomer van 2014. Geïnspireerd door de prachtige Seeger Sessions van Bruce Springsteen uit 2006. Heel plezierig was, dat binnen Daddy-O de animo voor het tastbaar maken van deze droom steeds groter werd. Ook groter werd het besef dat er veel meer kwam kijken dan we in eerste instantie voorzien hadden. Maandenlang keihard werken, organiseren, heroverwegen, bijsturen e.d. was het gevolg. Maar hoe groots was het om uiteindelijk de droom in 2015 te kunnen verwezenlijken en proeven. Het smaakte naar meer!!
Dat ‘meer’ hebben we in 2016 neergezet. Ook nu waren we weer niet verzadigd. Dus werd er besloten om in 2017 een derde XXL project op de planken te krijgen. En voordat je het weet is er, naast Daddy-O folk, een jaarlijkse traditie ontstaan. Het maken van een Daddy-O XXL theatershow met een specifiek thema.
“THE SOUTHERN FILES”
Na twee theaterproducties die verslavend hebben gewerkt, nemen we de handschoen op voor nu een ander aspect van amerikaanse folk. Muziek recht uit het hart. In deze productie hebben we de samenwerking gezocht met Marten Kamminga en zijn Quasi Modus en Vox Nio. Reden hiervoor is dat zij ook de grenzen en mogelijkheden van muziek opzoeken, deze niet uit de weg gaan en er orginele invullingen aan geven. Georgia, Alabama, Kentucky, Tennesee, Mississippi, Missouri zijn staten in het zuiden en zuid-oosten van Amerika en staan centraal in deze show. Een groot deel van de muzikale geschiedenis van deze staten stamt uit de tijd van de slavernij. Folk, gospel, slavery songs, negro spirituals en blues zijn de erfenis. De veerkracht van de mensen uit deze periode hoor je terug in hun songs. Daddy-O XXL, Quasi Modus en Vox Nio nemen u mee naar deze prachtige, krachtige getuigen van de zuidelijke spirit. Muziek die de mensen op de been hield in hun uitzichtloze leven. Swingende en ontroerende songs met een beladen inhoud. Reis met ons mee!! Dompel je onder in deze spirituele beleving van moed en vertrouwen. Want deze overlevering is goud waard.
Bezetting Daddy-O XXL: Piet van Loo, drums, percussie. Johan Huttinga, accordeon, piano, hammond. Peter van Scherrenburg, bas, backing vocals. Marco Sengers. fiddle bohdran, backing vocals. Co Spinhoven, banjo, mandoline, tinwhistles, low flute, uilleann pipes. Jos Jongeling, gitaar, bluesharp, lead vocals. Gerard Harder, electrisch gitaar en dobro. Sandra van der Wal, zang. De koren Quasi Modus en Vox Nio o.l.v. Marten Kamminga en .
Recensie ‘We want more’ Daddy-O-XXL. Uitzinnig publiek
In een totaal uitverkochte theaterzaal ‘De Dialoog’ zaterdagavond 8 april wist de Iers Amerikaanse folkband Daddy-O-XXL uit Ermelo, het publiek bijna staand op de stoelen te krijgen. Onder luid gescandeerd applaus klonk het na afloop veelvuldig ‘We want more’. Speciale medewerking werd verleend door de Ermelose koren ‘Quasi Modus’ en ‘Vox Nio’ onder leiding van Marten Kamminga. Er kwamen tijdens deze unieke samenwerking een aantal hoogtepunten voorbij waarbij de muzikale samensmelting van band, koren, licht en geluid geheel en al compleet was.
Het was voor de pauze Daddy-O-XXL die de tour tocht op muzikaaal gelikte én zeer verdienstelijke wijze voor zijn rekening nam. Jos Jongeling heeft door de jaren heen een aantal XXL indrukwekkende muzikanten om zich heen weten te verzamelen, met als vaste ‘Daddy O’ kernleden Peter Anthony, Co Spinhoven, Marco Sengers en Piet van Loo. Stuk voor stuk perfect op elkaar ingespeeld en afgestemd. En dat alles in een keur van een rij evenzo indrukwekkende muziekinstrumenten die door hen worden bespeeld zoals basgitaar, contrabas, bas ukulele, mandoline, banjo, uileann pipes, tinwhistle, low flute, bodhrán, viool, cajon en de zo kenmerkende folk- en country getinte timbres van Jongeling en Anthony. Zonder enige dissonant of hapering bij wie dan ook, hoorbaar of merkbaar.
Zo werd het publiek meegevoerd naar ‘The Southern Files’ reizend langs woestijnen en katoenplantages en zat de stemming er vanaf het begin meteen lekker in met ‘Away in Southern Dixie’. En verbaasde Jongeling zich gaandeweg over het feit hoe Amerikanen soms de meest verschrikkelijke dingen in de meest mooie liedjes weten te verpakken welke in ‘The Confederate Song’ ,‘The man in constant sorrow’ en ‘Burry me under the weeping willow’ tot uiting kwamen. En riepen de met whiskey en shag gepolijste stembanden van Jos tegelijk beelden op van prairies met opwaaiende stofwolken, stoere cowboys met de laarzen leunend op tafel, hun sigaren achteloos hangend in de mond.
Na de pauze werd de zaal compleet ingepakt met een aantal songs en ging het dak er af met ‘O Happy Day’, ‘Joshua fit the battle of Jericho’, ‘Jacob’s Ladder’ en voerden de paarden zowel ‘Elijah’ als het publiek mee tot aan de hemel aan toe en klonk het ritme van ‘I saw the light’ uren later nog na in de met adrenaline gevulde aderen van zowel muzikanten als het publiek. Wat een feestje werd er met elkaar gevierd! Wat betreft de aanwezigen had dat nog wel tot in de kleine uurtjes door mogen gaan.
En al had dirigent/componist Marten Kamminga er vele uren werk opzitten om alle gezongen liedjes door zijn koren op notenschrift uit te schrijven en er ook nog eens eigen arrangementen van te maken, werd dat dubbel en dwars door het laaiend enthousiaste publiek beloond in een staande ovatie voor alle medewerkenden. Tegelijk spijtig dat zo’n fantastisch theaterprogramma welke het verdient om het land door te gaan, dan helaas slechts eenmalig wordt uitgevoerd.
“THE AMERICAN JOURNEY 2”
Na het grote succes van april 2015 hebben we weer een stevige show in elkaar gezet. Het is geen volledige reprise maar wel een schitterende, dynamische theaterproductie. We hebben weer gezocht naar songs met een eigen geschiedenis en verhaal. Weer snapshots uit een roemrucht verleden. Dit keer ook met een knipogen naar de keltische voorlopers en collega’s.
Bezetting Daddy-O XXL: Johan Huttinga, piano, accordeon, hammond. Bram van de Glind, steelguitar. Piet van Loo, drums, percussie. Tepske Ankersmit, Rosanne Ankersmit, Lineke Knieriem, backing vocals. Paul Rademaker, trombone. Tom Leeuwenburg. altsax. Luka van de Pol. tenorsax. Luc Hudepohl, trompet. Peter van Scherrenburg, bas, backing vocals. Marco Sengers, fiddle, bohdran, backing vocals. Co Spinhoven, banjo, mandoline, tinwhistles, low flute. Jos Jongeling, gitaar, bluesharp, lead vocals. Gilian Hettinga en Joleen Wagter, schotse doedelzak.
Reacties op deze show:
Hallo Jos, Het was weer een feestje afgelopen zaterdag! Wat me steeds weer opvalt is het professionele gehalte van de (toch los-vaste) band. ook de zingende dames, echt goed! Het invallen van de totale band na het eerste refrein bezorgt me telkens weer de rillingen over mijn rug. klasse hoor. Ook de arrangementen, perfect. (wie doet dat?)... Het zijn dan wel nummers die Bruce ook brengt, maar ze klinken toch totaal anders dan bij de Boss. Maar gezien de live opname van zaterdag neem ik aan dat er een CD op komst is. Nou nog een vasthoudende manager die ermee aan de slag gaat, en Daddy-O wordt te groot voor Ermelo (nee toch hè?.....) Wat dat betreft; kunnen jullie zo rond het najaar niet nog eens opdraven? die zaal wordt vast weer vol. Tussen haakjes; die CD wil ik wel graag hebben. Groetjes en tot de volgende keer, Els ten Cate.
“THE AMERICAN JOURNEY”
In deze eerste editie van ons XXL project maken we in ruim anderhalf uur een reis door de Amerikaanse folktraditie van de 19e en 20e eeuw. Allemaal songs met een heel eigen geschiedenis en verhaal. Narratieve folk met ontroerende ballades en verhalen verpakt in swingende muziek uit een roemrucht verleden. Van western tot dixieland. Lang vergeten namen van liedjesschrijvers van weleer, maar ook meer recente als Woody Guthrie, Pete Seeger, Bob Dylan en Bruce Springsteen spelen hierin uiteraard een rol.
Bezetting Daddy-O XXL: Johan Huttinga, piano, accordeon, hammond. Bram van de Glind, steelguitar. Piet van Loo, drums, percussie. Tepske Ankersmit, Rosanne Ankersmit, Lineke Knieriem, backing vocals. Tom Weerdenburg, Tenorsax. Luka van de Pol, altsax. Luc Hudepohl, trompet. Renato Coenen, bas, backing vocals. Marco Sengers, fiddle, backing vocals. Co Spinhoven, banjo, gitaar, low flute, tinwhistle. Jos Jongeling, leadzang, gitaar, bluesharp.